Familier som har eller venter barn med alvorlig sykdom, skade eller nedsatt funksjonsevne, og som vil ha behov for langvarige og sammensatte eller koordinerte helse- og omsorgstjenester og andre velferdstjenester, har rett til barnekoordinator etter pasient- og brukerrettighetsloven § 2-5 c.
Det er kommunen som er pliktig til å oppnevne en barnekoordinator etter helse- og omsorgstjenesteloven § 7-2 a. Det innebærer at det er den kommunale helse- og omsorgstjenesten som skal oppfylle retten til barnekoordinator.
Samlet sett er det noe strengere å få innvilget barnekoordinator, enn alminnelig koordinator. Til gjengjeld innebærer barnekoordinator en utvidet koordinatorordning når den innvilges, fordi det er familien som er rettighetssubjektet, ikke bare barnet som er syk. Barnekoordinators oppgaver er å sørge for samordning av familiens totale tjenestetilbud og de øvrige velferdstjenestenes har plikt til å samarbeide med barnekoordinatoren.
En barnekoordinator skal sørge for:
- samordning og koordinering av det samlede tjenestetilbudet
- å ha oversikt over og bidra aktivt til å ivareta kommunens ansvar for nødvendig oppfølging og tilrettelegging for familien og barnet i form av tilbud om eller ytelse av helse- og omsorgstjenester og andre velferdstjenester
- at familien og barnet får nødvendig informasjon og helhetlig veiledning om helse- og omsorgstjenestetilbudet
- at familien og barnet får nødvendig informasjon og helhetlig veiledning om andre velferdstjenester og relevante pasient- og brukerorganisasjoner, at familien og barnet gis veiledning i deres kontakt med disse, og at det formidles kontakt eller henvisning videre til slike tjenester eller organisasjoner og
- fremdrift i arbeidet med individuell plan
Les mer om barnekoordinators oppgaver og myndighet på Helsedirektoratets nettsider.
